Curs a Florència. 3er dia: Comunicació no violenta. Es acaçament o conflicte?

Susan, sempre buscant somoure'ns, ens ha mostrat, a través de dos vídeos, situacions de bullying. El més interessant ha estat que ho ha fet des de l'humor, la qual cosa ens ha permès analitzar les reaccions dels diversos actors que hi estaven implicats.

A continuació, ens hem centrat en el conflicte dins de la comunitat escolar.
Dintre dels centres educatius hi ha moltes possibilitats de conflicte, i no sempre es produeixen entre estudiants. Sovint, les causes del conflicte provenen d'una mala comunicació o d'una percepció errònia del que l'altre fa i diu.
Eidelson & Eidelson han estudiat els desencadenants del conflicte, tot distingint cinc "dominis de creença", tant individuals, com grupals, que poden fomentar-ne: el sentiment de superioritat, la creença de ser víctima d'injustícia, la sensació de vulnerabilitat, la percepció dels demés com a malevolents o deshonestos i la convicció de que res es pot canviar.
Una vegada desencadenat el conflicte, caldrà tenir en compte els seus efectes, tant els positius (major creativitat, cohesió de grup, etc), com els negatius (desenvolupament d'hostilitats, impossibilitat de treballar en grup...).
Els docents hem d'introduir les eines de resolució de conflictes a l'aula, normalitzar el concepte i donar l'oportunitat a l'alumnat de resoldre ells mateixos conflictes de forma constructiva.
En eixe sentit, es considera que hi ha set passos a seguir per a aconseguir-ho de manera efectiva: identificar el problema real, realitzar una tormenta d'idees sobre possibles solucions, avaluar eixes solucions, triar-ne la millor, implementar-la, posar un plaç per a avaluar els resultats i celebrar el nostre èxit com a classe.
S'han apuntat vies i tècniques concretes que seran molt útils per a arribar al nostre objectiu i, per suposat, s'ha destacat la mediació com una de les més efectives.
Hem d'estar preparats per a rebre diferents respostes segons la personalitat i el punt de partida de cada persona implicada en un conflicte, però sempre hem d'evitar "etiquetar-la" o prejutjar-la.
Per a concloure, hem comentat una sèrie de frases molt inspiradores de l'escriptora americana Maya Angelou. Una de les que més m'ha agradat ha estat aquesta.

Comentarios